Fit & Veilig

Ruiterfitness en valtraining

Paardrijden is een sport met een relatief kleine kans op een blessure. Maar áls een ruiter geblesseerd raakt zijn de blessures over het algemeen veel ernstiger dan bij andere sporten. Het gaat vaak om zware verwondingen, zoals fracturen en rug- en hoofdletsels. Bijna drie kwart van deze blessures wordt veroorzaakt door een val van het paard.

In het programma Fit & Veilig gaan ruiters aan de slag met hun conditie en met valpreventie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een goede conditie van de ruiter bijdraagt aan het samenspel tussen ruiter en paard. Daardoor wordt de kans op een blessure door een val aanzienlijk verkleind.
Het programma bestaat uit een serie van oefeningen die op en om de manege kunnen worden uitgevoerd. De oefeningen zijn gebaseerd op de methodiek van valtrainingexpert Yos Lotens. Er zijn vijf thema’s die elk een belangrijk aspect van fit en veilig paardrijden behandelen.
Het materiaal is gericht op de instructeurs van maneges. Volgens het train de trainer-principe leren zij tijdens een bijscholingsbijeenkomst te werken met het materiaal. De toolkit is gevuld met de instructiekaarten, een handleiding en sportmaterialen zoals een springtouw en grondzeil.

Podium ontwikkelde al eerder een promotiefilmpje voor het lespakket Vallen is ook een sport, gericht op het basisonderwijs.