25 juni 2015
Podium wint drie Comenius EduMedia Awards

Comenius prijzen voor Keten met Kaas, Sporen van WW2 en Wereld van Textiel.

Vandaag viel bureau Podium uit Utrecht in de prijzen bij de uitreiking van de jaarlijkse Comenius EduMedia Awards in Berlijn. Podium ontving Comenius Awards voor Ketenmetkaas.nl, in opdracht van Stichting A-Wareness, voor SporenWW2.nl, in opdracht van vier landen, en Wereld vanTextiel.nl, in opdracht van Sam’s Kledingactie. Het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie (GPI) reikt de Comenius EduMedia Awards jaarlijks uit aan de meest innovatieve educatieve producten uit Europa. Het is voor het twaalfde jaar dat Podium prijzen mee naar huis neemt.

Winnende cases

Steeds meer kinderen hebben geen idee waar hun dagelijks voedsel vandaan komt. Het doel van www.ketenmetkaas.nl is de jeugd te laten kennis maken met de productieketen van – in dit geval - kaas. Op een aansprekende manier wordt dit voor kinderen van 8 tot 12 jaar duidelijk gemaakt met deze cartoon-achtige website. De site heeft inmiddels ook een tweede functie: in het e-learning traject van Royal A-Ware wordt deze gebruikt voor de scholing van nieuwe werknemers.

Sam’s Kledingactie zorgt voor de recycling van afgedankte kleding en textiel. Inzamelpunten zijn vaak in de buurt van scholen. Reden om ook kinderen bewust te maken van het recyclen van kleding. Www.wereldvantextiel.nl behandelt het nut van recycling maar ook de waarde van kleding voor ontwikkelingslanden en ook de manier waarop mensen over de hele wereld kleding gebruiken.

Sporen van WW2 in het landschap is een Europees Interreg IV-A 2 seas project waarin organisaties uit Engeland, Frankrijk, België en Nederland (Zeeland) participeren. In de kustgebieden zijn veel bunkers, tankgrachten en dergelijke uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar in het landschap. Doel van dit Europese project is deze toegankelijk te maken voor publiek. Voor jongeren in het voortgezet onderwijs ontwikkelde Podium www.sporenww2.nl en de internationale versies: www.sporenww2.be, www.tracksww2.co.uk en www.tracesde3945.fr.
Dit zijn webquests (onderzoekswebsites) waarmee jongeren op school en thuis zelfstandig onderzoek doen naar de verhalen en herkomst van WW2-sporen in hun omgeving. Dit doen ze online, maar ook op plekken waar bunkers of andere elementen in het landschap aanwezig zijn. Zij kunnen de resultaten van hun onderzoek uploaden op de interactieve kaart waarmee zij hun kennis delen met andere (buitenlandse) jongeren.

Comenius EduMedia Auszeignungen

De Comenius-onderscheidingen worden toegekend aan multimediaproducten met een grote didactische waarde. Toekenning van de Comenius-onderscheidingen vindt plaats door GPI, Die Gesellschaft für Pädagogik und Information uit Duitsland. Voor meer informatie over de Comenius-onderscheidingen en GPI zie www.gpi-online.de.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie of het opvragen van beeldmateriaal kunt u bellen of mailen met Podium, Bureau voor Educatieve Communicatie bv. Contactpersoon: Peet van de Wiel, telefoon (030) 239 32 39 of info@podium.nl.