Woudagemaal 360° app

Virtuele tour brengt Woudagemaal tot leven

Het Woudagemaal wordt tot leven gebracht! Virtual reality biedt een fantastische kans om alle dagen van het jaar het gemaal te beleven en de werktuigbouwkundige en natuurkundige fundamenten tot leven te wekken. De 360° tour heeft – omdat hij online kan worden ontsloten – een brede doelgroep: bezoekers, scholieren van primair en voortgezet onderwijs en thuis en vr-geïnteresseerden.

De 360° film toont het Woudagemaal in werking. Het aansteken van de enorme stoomketels, de stoomwolken buiten het gemaal, de indrukwekkende stoommachines en haar soepel draaiende vliegwielen. De film kan op verschillende manieren worden bekeken: met een smartphone (iOS & Android, ook in combinatie met Google Cardboard), een tablet en via Samsung Gear VR.

De Samsung Gear VR en de smartphone i.c.m. Google Cardboard geven een echt gevoel van onderdompeling. Met deze virtual reality oplossingen wordt op beide ogen geprojecteerd, waardoor je als het ware in het echt draaiende Woudagemaal staat. Maar deze app biedt iets bijzonders, namelijk de toevoeging van augmented reality elementen bovenop de live action gefilmde beelden. Hiermee wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt: de binnenkant en werking van een stoomketel; de zuigers en weg van de stoom in een werkende stoommachine; of hoe het water met onwaarschijnlijke kracht door het gemaal wordt gepompt.

De app zal straks in maar liefst 10 talen verschijnen: UNESCO-werelderfgoed waardig.